· 

Lasagne Bolognese, de lekkerste!

Verse en pure ingredienten voor genoeg voedingsstoffen om je lichaam fit, actief en gezond te houden. Kom voor een adviesgesprek over voeding en leefstijl naar voedingsadvies Lieneke in Harlingen, Friesland. Zorgen voor, en verbinding maken met jezelf.

Dit recept heeft zoals je kunt zien aardig wat ingrediënten, en ja, je moet er even de tijd voor nemen, maar laat je daar niet door afschrikken! Het is namelijk een heeeeeerlijk recept! Hoe vaker je hem maakt, hoe vlotter het allemaal gaat, en zoals je kunt zien zijn alledaagse ingrediënten. De saus kun je ook prima gebruiken als bolognese-saus over de spaghetti. Maak wat extra en vries het in voor een dag waarop je geen zin of tijd hebt om te koken :)

 

Dit recept is voor ongeveer 4 personen.

Tip: Je kunt de lasagne vast bereiden wanneer je maar tijd hebt, dan hoeft hij alleen nog in de oven!

Ingrediënten

Bolognesesaus

- 400 gr rundergehakt

- 150 gr spekjes

- 1 grote ui

- 1 wortel

- 3 tenen knoflook

- 2 blikken tomatenblokjes

- 1 blikje tomatenpuree

- Flinke scheut rode wijn

- 4 takjes tijm

- 2 takjes rozemarijn (of 1 kleine eetlepel gedroogde rozemarijn)

- 2 laurierblaadjes

- Bosje basilicum

- Olijfolie

- Zout en peper

Belchamelsaus

- 40 gram boter

- 40 gram bloem

- 500 ml melk

- Snufje nootmuskaat

- Zout en peper

Verder nog..

- Ongeveer 12 lasagnevellen

- Geraspte kaas, oud of belegen

- Scheutje olijfolie


Wat te doen?

Begin met de bolognesesaus.

- Verhit wat olijfolie in een hapjespan of braadpan.

- Snipper de ui en doe deze samen met de spekjes in de pan. Bak zachtjes een paar minuten op laag vuur.

- Rasp de wortel en pers de knoflook (of snij beide heel klein).

- Doe knoflook en wortel bij de ui en spekjes, roer even door en bak ze op iets hoger vuur al even mee.

- Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur rul. Blijf omroeren. Blus af met de wijn.

- Voeg de tomatenblokjes met sap toe.

- Roer de tomatenpuree erdoor.

- Hak (alleen) de blaadjes van de tijm en rozemarijn grof. Voeg, samen met de laurierblaadjes en flink zout en peper toe.

- Laat zonder deksel op laag vuur minstens een uur (of langer) lekker pruttelen tot het een mooi geheel is geworden.

- Voeg op het laatst de gesneden basilicum toe en haal de laurierblaadjes er weer uit.

 

Vervolgens de belchamelsaus.

- Smelt de boter in een steelpan.

- Klop met een garde 1 minuut de bloem erdoor tot een glad mengsel.

- Giet in scheuten de melk erbij, al kloppend tegen eventuele klontjes.

- Op laag vuur mag dit in 10-15 minuten gaar worden onder af en toe roeren.

- Voeg zout, peper en de nootmuskaat toe.

- Het moet een vrij dunne saus zijn. Zo niet, extra scheut melk erbij.

 

Beginnen met stapelen.

- Zorg dat de ovenschaal is ingevet.

- Hou dan ongeveer deze volgorde aan: Belchamel, lasagnevellen, bolognesesaus, belchamel, lasagnevellen, bolognesesaus.

- Je bent hier natuurlijk vrij om te variëren! Zoals kaas ertussen, plakken courgette ertussen, mozzarella, wat je wilt!

- Eindig je bouwwerk met lasagnevellen, belchamel en geraspte kaas.

 

Bak in ongeveer 40 minuten gaar in je voorverwarmde oven (210 °C).