De rivier


De rivier

- Water is iets fantastisch, rustgevend en betoverend -

 

Stel je voor.. Je zwemt in een rivier. Een rustige, aangename, niet te diepe rivier, met van die fijne gladde stenen op de bodem en hier en daar zie je mooie waterbloemen drijven. De zachte stroming neemt je mee naar een grandioos uitzicht, en in een lome ontspanning laat je je meevoeren. Af en toe merk je dat de rivier wat diepe stukken krijgt, en op die plekken is het water koud en ook heb je je voet bezeerd aan een scherpe steen die op de bodem lag. De stroming wordt steeds sterker, het water steeds wilder en het uitzicht waar je zo graag naartoe wilde lijkt verder weg dan ooit. 

Plotseling besef je dat de stroming zo sterk is geworden dat je er niet meer tegenin kan zwemmen. Het water komt in je neus, je begint in paniek te raken, maar je hebt ook vertrouwen dat dat kalme fijne water van het begin weer terug kan komen. Je blijft in de rivier. Hopend dat het zich vanzelf oplost.

 

Tot je, door iets wat je ziet, voelt of hoort, beseft dat je helemaal niet in die inmiddels koude, onaangename rivier wilt zijn. Je wilt eruit. 

Dan zie je dat iemand een lange sterke tak in het water legt, je hoeft hem alleen maar vast te houden en mee te bewegen. 

Zodra je het water uit stapt voel je al een gewicht van je schouders vallen en kan je weer dieper in- en uitademen.


Met alleen nog je voeten in het water verwonder je je over de schoonheid van die wilde rivier, hoe het water woest stroomt en toch uit één geheel lijkt te bestaan.

Staand op de kant, vraag je je af waarom je toch zo de neiging had om in die rivier te blijven. Waarom heb je niet eerder geprobeerd om eruit te klimmen?

 

Soms heb je niet in de gaten waarom iets niet loopt omdat je er middenin zit. Waarom ga ik toch steeds eten als ik me rot voel? Waarom voel ik me niet gelukkig met mijn lijf? Waarom lees ik me suf in artikelen over vitaminen die ik twee dagen slik en daarna weg kan gooien omdat ze te lang zijn blijven staan? Waarom koop ik me arm aan cellulite- en rimpelcreme's en is het resultaat nooit wat ik ervan verwacht?

Die hele onaangename rivier van groeiende verwachtingen, ben je er niet zat van? 

 

Grijp een tak, er is altijd iemand die hem voor je in het water houdt. Die je wil helpen om er uit te komen. Voel het gewicht van je schouders afvallen, de warme zon weer op je huid. Zie weer dat er zoveel om van te genieten is, en voel de dankbaarheid voor je lichaam, dat het je al die tijd heeft gedragen. 

 

Ik reik je met liefde een grote, stevige tak, gemaakt van aandacht en openheid.