Op je eigen manier gewicht verliezen

Gewicht verliezen volgens je eigen 'regels'

Wanneer je besluit dat je gewicht wilt verliezen, om welke reden dan ook, is het makkelijk om uit te komen bij een dieet dat bestaat uit shakes en repen waarbij je (zelfs) een gewone warme maaltijd mag eten... Of een dieet waarbij je van alles wel mag, maar juist dat wat je het lekkerst vindt niet mag eten... Of waarbij je alleen tussen zo en zo laat mag eten...

 

Vaak doen deze diëten precies wat ze beloven, als het je tenminste lukt om zo lang tegen je gevoel in te gaan en verlies je gewicht. Je zal niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn die wel gewicht verliest, maar toch nog nét even een kilootje of 3 extra kwijt wil, en vervolgens weer van voren af aan begint. 

 

Wat deze diëten gemeen hebben is dat er regels aan verbonden zijn die je van buitenaf worden opgelegd. Je gaat die bepaalde voedingsmiddelen niet schrappen omdat je voor jezelf weet dat je ze niet nodig hebt, maar omdat dat nou eenmaal zo moet. Je slaat niet je ontbijt over omdat je er geen behoefte aan hebt, maar omdat je nou eenmaal pas om 1 uur mag eten. Zelfs wanneer je draaierig wordt of ontzettend trek hebt in fruit, groente of een eitje.. Nee. Niet doen. Volhouden. Je weet waar je het voor doet.

 

Je gaat dus eigenlijk continue voorbij aan je eigen behoefte. Hoe veel mensen zijn wel niet in no time weer terug op hun oude gewicht? En vraag jezelf eens af.. Wat doet dat allemaal met je lichaam?

Hoe belangrijk zijn jouw behoeftes en jouw grenzen voor jou? Zijn ze belangrijk genoeg om voor jezelf uit te vinden welk voedingspatroon bij jou past? Dat is namelijk heel goed te doen, zelf uitvinden door middel van uitproberen, vergelijken, vertragen en luisteren en hier en daar misschien nog wat wijze raad. Zo kun jij zélf aanvoelen of je behoefte hebt aan een visje, een appel of kaas. En óók kun je zelf achterhalen wat er precies gebeurt wanneer je zin hebt om een hele bak ijs leeg te eten. Dat heeft waarschijnlijk weinig te maken met de voedingsstoffen die hier (niet) inzitten :)

 

Eigenlijk is de vraag simpel: 'Ga je voor de makkelijke weg door jezelf en je eigen gevoel te overrulen door regels?'    óf    'Ga je voor de langere, moeilijkere maar vooral ook mooiere weg door stil te staan bij wat je nou écht nodig hebt?'

 

Ik hoop natuurlijk dat je kiest voor het laatste, omdat ik je het beste, mooiste en gezondste lichaam gun dat je jezelf kunt geven. En kies je toch voor het eerste, dan gun ik je dat het je brengt wat je zoekt. Ik geloof er heilig in dat ieder mens doet wat hij of zij naar zijn beste kunnen kan op dat moment. En dat bevat veel meer factoren dan alleen eten en diëten. Je kan heel goed in een fase zijn dat je dat helemaal niet ziet zitten, over alles nadenken en stilstaan bij je gevoel en ook dan ben je precies waar je zijn moet.

Vertrouw op jezelf, je doet je best en meer kan niemand van je vragen.

 


Ben je benieuwd naar het aanbod, of wil je een afspraak maken? Dat kan, klik hieronder door via één van beide knoppen.