Focus je niet op het resultaat, maar op de weg er naar toe

De weg is belangrijker dan het eindpunt

Er is een moment dat je denkt, er moet iets veranderen. Deze verandering heeft een reden. Bijvoorbeeld dat je totaal geen energie meer hebt, dat je gezondheid verminderd of dat je vel niet lekker om je heen zit. Deze reden wordt vaak het doel van je verandering. Wanneer ik dat en dat verander, dan krijg ik weer meer energie, dan verdwijnt mijn eczeem, dan raak ik dat gewicht kwijt. Dat is mijn doel, daar doe ik het voor!

 

Zolang je nog wordt herinnerd aan de reden van je verandering, blijf je gemotiveerd, want het is nog voelbaar, tastbaar, zichtbaar. Maar er komt een moment dat je dit doel hebt behaald, en dat je de oorzaak van je verandering vergeet, want het went zo snel om geen last meer te hebben. 

Het kan ook zijn dat het zó lang duurt voor je klacht verdwijnt dat ook de motivatie verdwijnt. Je had verwacht om iedere week wel 2 kilo kwijt te raken, en de eerste 3 weken was dit ook zo, zelfs één week wel 3 kilo! Maar in de vierde week stagneert het en ben je zo teleurgesteld dat je motivatie als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

 

Mijn advies is om je te richten op het pad dat je volgt, niet alleen op het doel. Natuurlijk is het doel de reden dat je begint aan gezonder eten, met meer aandacht naar jezelf te leven of om meer te bewegen. Het is het pad dat je daarvoor volgt, en dat is iets wat iedere dag tastbaar is, dat je iedere dag tegenkomt. Op dit pad kom je obstakels tegen en tegenwind, maar ook meewind en misschien af en toe zelfs vleugels! 

 

Leer van iedere dag, probeer iedere dag een stukje verder te komen op welke manier dan ook. Ook op de dagen dat het niet wil, dat je toegeeft aan je aangeleerde verlangen en daarmee je doel verder weg lijkt dan ooit, juist op die dagen is er te leren en kun je een stuk dichterbij komen.

Blijf daarom liefdevol en geduldig naar jezelf toe. Er is veel te leren, veel te doen en daar werk je hard aan! En lukt het niet om daar hard aan te werken, ga dan voor jezelf eens na waarom dat zo is. Wat vult die ruimte in je hoofd op en hoe kun je daar weer wat ruimte voor terug krijgen?

Kijk of je dat elastiek zo ontspannen mogelijk kunt houden zodat hij niet keihard terug knalt. Trap af en toe even op de rem en bedenk waar je nu staat, wat je al hebt behaald en hoe je nu verder gaat.

Vertrouw op de kracht die in jou ligt, want die is er ook wanneer je dat niet ziet en voelt.

 

Leg je focus op het pad, en niet op het doel. Sta regelmatig even stil bij alles wat je al wél hebt behaald en gedaan en ja, daar mag je supertrots op zijn!