Leer jezelf (weer) kennen.

Leer jezelf (weer) kennen.

Waarom is het toch soms zo moeilijk om voor jezelf te kiezen? Voor je gezondheid, voor je rust, voor je eigen plezier?
Al snel denk je aan de voor de hand liggende antwoorden. Druk, gezin, werk, geen tijd, geen geld, geen ruimte. Maar wat komt er naar boven wanneer je verder gaat kijken dan dat..? Want je weet zelf ook, dingen die je echt wilt, die lukken je echt wel! 

Wat maakt dat je niet kiest voor jezelf, dat je de behoefte van een ander boven je eigen behoefte plaatst?

Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het ja zeggen, wanneer je eigenlijk nee wilt schreeuwen. Langer wakker blijven omdat je niet ongezellig wilt zijn. Nog net even een extra visite in je toch al drukke dag omdat je iemand al langer dan normaal niet hebt gezien.

Ligt er angst voor afwijzing onder? Angst voor oordelen? Loyaliteit? Vind je het jezelf wel waard om vaker voor je eigen ik te kiezen? Misschien ben je bang dat mensen je egoïstisch vinden? Misschien ook wel iets heel anders! Kijk eens verder dan de standaard antwoorden, ga maar eens de diepte in bij jezelf. Want alleen binnen in jezelf vind je het antwoord op deze vraag: 'Waarom is het zo moeilijk om voor jezelf te kiezen?'.

Geen enkele dokter, goeroe, professor of andere slimmerik kent jou zo goed als jij. 
Maar in hoe verre ken jij jezelf nog? Neem je nog de tijd om naar jezelf te luisteren, op te merken hoe je reageert op bepaalde situaties. Krijgen jouw emoties nog de ruimte? Mag jij bijvoorbeeld nog verdrietig zijn, of vind je jezelf dan een aansteller en vindt het verdriet zijn weg als boosheid? Durf je in een restaurant nog wel te schaterlachen?
Alleen wanneer je ruimte maakt voor jezelf weet je waar jij behoefte aan hebt en wat jij nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen.
Vertrouwen op je instinct. Luisteren naar je hart.
Natuurlijk, er zullen altijd dingen zijn waar je geen zin in hebt maar die je gewoon moet doen. Maar wanneer je aan jezelf toegeeft dat je dat eigenlijk helemaal niet leuk vind, creëer je ruimte om op een andere manier hetzelfde effect te bereiken. Op die manier is het veel makkelijker om gezonder te gaan leven. Dan neem je namelijk niet de fiets (of dat stuk fruit) omdat het moet, maar omdat je merkt dat je lichaam daar behoefte aan heeft.
Het is misschien niet de snelle manier om gewicht kwijt te raken, conditie op te bouwen, of aan je gezondheid te werken, maar wel de duurzame manier. En wanneer je toch snel een doel wilt realiseren is daar echt wel een oplossing voor waar je dit mee kan combineren!

Misschien is vandaag een mooie dag om die diepere laag op te zoeken. Waarom raakt iets je, waar komt die reactie vandaan, waarom ben je jezelf aan het afleiden? Stel jezelf net even die volgende vraag en leer jezelf zo stapje voor stapje weer beter kennen. Wanneer je beter weet wat jij nodig hebt, is het makkelijker om voor jezelf te kiezen en zo ook gezonder te gaan leven.


Kun jij je helemaal vinden in deze blog, maar heb je geen idee hoe? Of wil je óók meteen beginnen met gewicht verliezen of werken aan je conditie? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek en krijg je persoonlijke eet- en leefplan waarin je niet alleen informatie en tips krijgt die je meteen toe kan passen, maar ook advies voor de lange termijn.